AVEL & BETÄCKNING

Stuteri Wish


har sedan 2006 fött upp prisbelönta welsh cob, welsh mountain och welsh partbred men också några ridponny, svenska varmblod och appaloosa. Vi har egen avelshingst och ibland även andra hingstar på station. 

Vi erbjuder dig som stoägare att lämna hästen hos oss för betäckning, men tar också emot dräktiga ston inför fölning och har ibland möjlighet till unghästbete. 

När du lämnar din häst hos oss kan du känna dig trygg i att vi gör allt för att ta hand om hästen på absolut bästa sätt. Vi anpassar uppstallning, hagar och foder efter individen och dina önskemål. Läs längre ner på denna sida. 



VÄLKOMMEN TILL OSS!

HUR GÅR DET TILL?

1.


Bestäm hingst och boka in ditt sto på betäckning hos oss. Du betalar en bokningsavgift. Se priser nedan. Håll gärna koll på stoets brunster och meddela oss när du helst vill komma. Ju tidigare på säsongen desto större chans att din häst blir dräktig, men tidigast mitten på april. 

2.


Lämna ditt sto hos oss. Vi skriver kontrakt och du betalar handpenning för halva språngavgiften samt del av uppstallning och foder. Vi betäcker ditt sto med vår hingst på lämplig brunst, alltid vid hand. Du betalar resterande språngavgift och övriga kostnader vid hämtning.

3.


Du väljer om stoet stannar hos oss för en dräktighets-undersökning eller om du vill göra det hemma. Stuteri Wish registrerar betäckningen men du måste meddela oss när fölet är fött. Du får själv ansvara för att hästen får pass. 

PRISER

SPRÅNGAVGIFT
Hingstarna har en språngavgift vilket är själva betäckningsavgiften. Beroende på brunstens längd kan hingsten betäcka en eller flera gånger, men du betalar bara en språngavgift. Se respektive hingst för kostnad. Du betalar alltid 1000:- i bokningsavgift som ej återbetalas vid avbokning. Om stoet ej blir dräktigt efter betäckningen betalar du en ny språngavgift året därpå, men vi erbjuder 20% rabatt på språngavgiften. Läs våra villkor! 


UPPSTALLNING

Dygnsavgift: 100:- för hage & skötsel.

Boxhyra inkl mockning: + 400:- i grundavgift samt 40:-/dygn. 
Strö: 125:-/bal spån.
Hösilage: 4:-/kg.


SKÖTSEL OCH ÖVRIGA KOSTNADER
Hästhantering/utbildning*: + 150:-/dag 
Verkning: 500:-.
Skoning: 1500:-.
Veterinärundersökning på gården: 250:-/besök + veterinärens kostnad. 


Vid behov och oförutsedda händelser som innebär att din häst måste köras till djursjukhus debiterar vi timpenning samt milersättning och hyra för hästtransport. 

Timpenning: 550:-

Milersättning: 40:-

Hyra hästtransport: 500:-/gång/dygn


*Avser om du vill att hästen ska tränas eller utbildas under tiden som den är hos Stuteri Wish. Exempelvis lastträning, longering, tillridning osv.



Samtliga priser är inklusive moms. Vi innehar

F-skattsedel och försäkring. 

DETTA INGÅR

Vi tar en dygnsavgift som innefattar att vi tar hand om ditt sto, visiterar, fodrar och tar ut/in om det behövs. Stoet tilldelas en egen hage. Vi släpper inte ihop hästarna med varandra, men de har alltid kontakt och ser kompisar. Måste ditt sto stå på box tillkommer en avgift för box och strö. Vi sanerar boxen innan ankomst och lägger in helt nytt strö för varje häst. Behöver det fyllas på betalar du per extra bal. Notera att vi inte alltid har möjighet att erbjuda boxplats om våra egna hästar måste stå inne.

Du betalar alltid för hösilage som vi tillhandahåller på gården. Ta med eget kraftfoder, mineraler och det hästen ska äta utöver hösilage. Burkar och hinkar ska vara märkta med hästens namn. Ta med regntäcke om det behövs. Detta samt övriga tillbehör ska läggas i en höpåse eller liknande, också märkt med hästens namn. 

Vi har möjlighet att erbjuda tjänster i samarbete med vår veterinär, såsom dräktighetsundersökning, gynekologisk undersökning och blodprov. Kan du själv inte närvara tar vi hand om veterinärbesöket mot ersättning. Det finns även hovslagare på gården. 

VÅRA ÖNSKEMÅL

Vi tar emot väluppfostrade ston som är friska. En vecka innan ankomst är det lämpligt att avmaska hästen. Du får inte komma med ditt sto om den har konstaterad förekomst av stora blodmasken eller om den visat symptom som feber, hosta eller snuva tre veckor innan ankomst. Läs våra villkor nedan.


Vi förbehåller oss rätten att tacka nej till ston som vi inte tror passar till våra hingstar. Det kan till exempel vara att hästen är för stor eller liten så att det inte blir säkert eller att den är för nära släkt eller på grund av ras.  

VILLKOR

Sto, inklusive eventuellt föl vid sidan, tas emot och stallas upp på stoägarens risk. Stoägaren intygar att stoet (och fölet) de senaste tre veckorna inte visat tecken på smittsam sjukdom och inte heller varit i en miljö där smittsam sjukdom eller sjuka hästar förekommit.


Garantier för dräktighet kan av naturliga skäl inte lämnas. Om stoet ej blir dräktigt lämnar vi rabatt nästkommande år på ny betäckning, dock kan vi ej garantera att samma hingst finns tillgänglig. 


Stoägaren ansvarar för skador som hästen orsakar på anläggningen och mot tredje man och vid eventuell transport som företrädare för Stuteri Wish ombesörjer. Stuteri Wish ansvarar inte för medtagen utrustning, transporter eller andra fordon.

Stuteri Wish ansvarar inte för, och kan inte ställas till svars, om sto eller föl kommer till skada vid vistelse på anläggningen, i hagar eller på beten och kan inte ställas till svars gällande veterinära åtgärder eller bedömningar. Om företrädare för Stuteri Wish anser att stoet eller fölet behöver veterinärvård eller medicinsk behandling ger stoägaren företrädare för Stuteri Wish tillåtelse att på stoägarens bekostnad använda veterinär. Företrädare för Stuteri Wish äger rätt att tillkalla veterinär eller djurambulans om hästens behov bedöms som akut och det inte omedelbart går att nå stoägaren eller vid oenighet därom, om företrädare för Stuteri Wish så bedömer. Stoägaren svarar för samtliga kostnader härför.

Stoägaren accepterar priser och villkor genom att inbetala bokningsavgift.

Välkommen att kontakta oss för att boka hingst eller om du har frågor om betäckning.
Vi svarar så snart vi har möjlighet. Kontaktuppgifter ser du längst ner på sidan.

Våra hingstar tar bara emot ett visst antal ston per år.
Därför tillämpar vi en kölista så att de som bokar först garanterat får en plats.
Vid avbokningar kan vi ta in fler ston, hör gärna av dig för tillgänglighet.


 FÖRFRÅGNINGAR OCH BOKNING 

Vanliga frågor

Hur vet jag, eller ni, om stoet är brunstig?

Vissa ston visar tydlig brunst och andra väldigt lite, så kallad tyst brunst. Normalt brukar brunstiga ston visa mer intresse för andra hästar och visar upp sig, lyfter på svansen, kissar ofta och kan vara känsligare vid borstning och sadling. Vissa kan bli istadiga och vägra gå eller flytta på sig. Några blir överdrivet gosiga. Vi ställer alltid stoet i en box bredvid vår hingst, med galler emellan, för att se om hon visar intresse. Det är oftast väldigt tydligt när hon tycker att det är dags att träffa hingsten på riktigt. 

Hur ska jag förbereda mitt sto inför betäckning?
Ett sto som är i gott hull, men inte för fet har bäst förutsättningar att bli dräktig. Grönt gräs och sol i pälsen kan sätta igång brunsten. Du får gärna tvätta svans och ben innan du kommer. 


Hur går betäckningen till?

När stoet fått träffa hingsten i boxen och säger att det är okej, så tar vi ut båda hästarna utomhus. En person håller i stoet och en annan i hingsten. Hingsten får försiktigt gå fram och nosa på stoet och hälsa. Han kanske nafsar på henne och frågar om lov. Därefter får hingsten hoppa upp på stoet och göra sitt jobb ifred. Det brukar ofta gå lugnt till och det är sällan några problem. Beroende på brunstens längd kan hingsten få betäcka stoet flera gånger, med en dags mellanrum.

Hur bor mitt sto hos er och måste jag ta med något?

Ston som kommer hit på betäckning får en egen hage att bo i. I de allra flesta fall bor hästen ute, men det är förstås beroende på väderlek. Vi har stall med boxar att tillgå, men ibland begränsat med plats. Din häst får äta av gårdens egenproducerade hösilage men du får själv ta med kraftfoder, mineraler och liknande om hästen ska ha det. Skriv noga ner vad hästen ska äta och lägg anteckningarna i en plastficka. Burkar och hinkar måste vara märkta med hästens namn. Ta med ett regntäcke till hästen om det behövs. Detta lägger du i en höpåse med namn angivet utanpå. 


Vad händer efter betäckningen?
Vi på Stuteri Wish sköter allt med registrering och skickar in den så kallade språngrullan, men du måste meddela oss när fölet kommit eller om stoet inte har konstaterats dräktig på undersökning eller aborterar/kastar fölungen. Vi kan erbjuda att stoet står kvar hos oss tills en ultraljudsundersökning är gjord av vår gårdsveterinär ca 16-25 dygn efter betäckningen. 


Hur länge är stoet dräktigt?
Alla uppfödare räknar lite olika, men hästar är dräktiga runt 11 månader. Det är 330-340 dygn men man kan räkna med att +/- 20 dygn inte är onormalt. Runt en månad innan fölning kan man ibland se att juvret förändras och börjar växa lite. Två veckor innan fölning kan juvret börja fyllas på med mjölk men de riktiga vaxpropparna kommer inte förrän 1-2 dygn innan fölning. Vissa ston kan man över huvud taget inte se någon juverförändring på. Då måste man hålla koll på andra saker såsom om bäckenbanden vid svansen slappnat av och om temperaturen förändras. 

unsplash