AVEL & BETÄCKNING

Hur man förutsäger en fölning


Längtan är stor och stoet som du betäckte för snart elva månader sedan ska snart föla. Till att börja med så är alla ston olika i fråga om hur länge de går dräktiga och hur de visar att en fölning är förestående. Nedanstående text är därför bara en vägledning, du behöver lära känna ditt sto och om du är osäker ta hjälp av en erfaren person. För gärna dagbok under den sista månaden så att du kommer ihåg hur allt gick till!

 

Dräktighetslängden varierar ofta men en riktlinje är att ett sto är dräktig runt 11 månader eller cirka 340 dygn. Det är helt normalt att de kan föla upp till tre veckor innan beräknat datum medan vissa ston, vissa år, kan går över tiden så att de är dräktiga över 12 månader. Normalt brukar man säga att fölningen bör ske dygn 310 till 370 för att fölets överlevnad ska vara som störst. Det är alltså svårt att säga exakt när ditt sto ska föla. Det finns dock en del tecken som du kan vara uppmärksam på.

Ovan: Wish Victoria Joy dräktig 340 dygn 

Ett tecken som är viktigt att hålla koll på är när bäckenbanden som går från korset fram till svansroten mjukas upp och blir slappare. De brukar börja förändras ungefär tre veckor innan fölning och mellan fyra till sju dagar innan kan man se att stoets kors ser mycket spetsigare ut. Även vulvan förändras och blir längre och när det är nära blir slemhinnan rödare.  Ibland kan man också se att stoets form på magen blir annorlunda då fölet vänt sig och lagt sig i rätt riktning med huvudet och frambenen. Utöver de fysiska förändringarna kan temperament och beteende förändras. Det sker oftast när fölningen är nära förestående. Stona kan bli rastlösa och många av tecknen är det samma som för kolik. Hon vill lägga sig och resa sig ofta, kan bita mot magen och tappa matlusten. Är du erfaren hästägare och vet vilken rutin din häst har med sov-och matvanor kan du uppleva att dessa förändras.

 

Självklart vill du gärna vara med på förlossningen ifall det skulle bli problem, men se till att ditt sto får lugn och ro att förbereda sig på fölningen. Ett par gången om dagen är bra att kontrollera stoet, passa gärna på vid utfodringen då du ändå är i stallet. Att hela tiden springa in till hästen för att kolla hur statusen är kan göra att hon helt enkelt väntar tills det blir lugn och ro, vilket många hästägare kan relatera till. Man vakar flera dagar och under de tjugo minuter som man tar en dusch och en kaffe passar hon på. De flesta ston väljer att föla på natten.

 

När det är nära kan de bli oroliga och vandra runt, ibland börjar mjölken rinna i förtid och de svettas. Det finns elektroniska ”fölvakter” som sätts på hästen och som registrerar just svettningarna. Då skickas ett larm till hästägaren att en fölning är på gång, annars är en övervakningskamera ett bra verktyg att ha. Det finns också tester som avgör vilken kalciumnivå mjölken har och visar hur lång tid stoet har kvar innan fölning. Lita aldrig på dessa till hundra procent, det finns alltid undantag.

Förbered dig innan genom att ha kontakt med din veterinär eller ha ett telefonnummer framme till jourhavande veterinär om hjälp skulle behövas. Det är aldrig fel att ha frusen råmjölk i frysen (hör med något större stuteri i närheten om du kan få köpa) och lite mjölkersättning som räcker fram tills att affären öppnar igen. Passa också på att njuta av tiden med din häst och hör gärna av dig till oss om du har några frågor.

Redan en månad innan planerad fölning kan du börja hålla koll på stoets kropp och temperament. Kroppen kommer förändras för att vara redo för en fölning och det är inte bara att magen växer och blir större. Beroende på sto varierar förändringarna och det beror bland annat på om du har ett äldre och vant avelssto eller ett maidensto, alltså ett som ska ha sitt första föl. 

 

Juverstorleken ökar och det annars ihopdragna och mjuka juvret fylls på och blir hårdare. Det kan börja upp till tre eller fyra veckor innan och juvret kan vätska sig lite med klar eller ljusvit vätska under de sista två veckorna. Det kan också bildas lite hårdare skorpor av intorkad vätska på spenarna. Runt 48 timmar innan fölning bildas oftast vax utanpå spenarna, så kallade vaxproppar. De är mycket tjockare i konsistensen och mörkare i färgen.


Vissa ston får knappt vaxproppar, eller så missar du dem eftersom de kan bildas bara en kort stund innan fölningen. Om du bara går efter den signalen är det lätt att missa en förestående fölning. Håll koll på så att stoet inte läcker viktig råmjölk, den första mjölken som är fylld med viktiga antikroppar. Vissa ston fyller inte ut juvret ordentligt förrän de fölar vilket visas på bilderna. Det här stona fölade inom 24 timmar från det att bilden togs. 

unsplash